
Nordafrikansk lammtagine
Ingredienser
0,800 kg lammkött i tärningar
0,800 kg hela skalade tomater (konserv)
0,150 kg lök i tärningar
0,050 kg olja
0,400 kg kycklingbuljong
0,100 kg torkade aprikoser
0,100 kg mandlar med skal
0,007 kg vitlök, granulerad (alt. 2–3 pressade klyftor)
0,010 kg hel kanel (1 stång, ca 8 cm)
0,020 kg hel kardemumma (ca 6 kapslar)
0,050 kg Ras El Hanout-kryddblandning
Totalt: 2,487 kg
Arbejdsgang
Blanda lammköttet med Ras El Hanout och granulerad vitlök. Gnid in kryddorna ordentligt.
Täck över och låt marinera i kyl 3–4 timmar, gärna över natten.
Fräs löken mjuk i olja på medelvärme i en gryta.
Bryn det marinerade köttet ordentligt i het panna med lite olja. Lägg sedan köttet över i grytan med löken.
Lägg kanelstång och kardemumma i ett kaffefilter eller tygpåse (etamin) – så blir det enkelt att ta upp dem senare.
Tillsätt skalade tomater, hela mandlar, kanel, kardemumma, aprikoser i mindre bitar samt kycklingbuljong så att köttet täcks.
Koka upp, sänk sedan värmen och låt sjuda i ca 2 timmar eller tills köttet är mört.
Ta upp kanelstången och kardemumman.
Kyl ner från 65 °C till under 10 °C inom max 3 timmar.
Tips:
Toppa grytan med grovhackad färsk koriander.
Serveras med couscous eller ris.