
Porchetta med lamm
Arbetsgång
Lägg lammstekens frambog/slagsida med fettet uppåt och snitta det med en vass kniv, cirka 1 cm djupa snitt.
Strö 20 g salt över det snittade fettet.
Vänd steken/slagsidan och fördela porchetta-kryddblandningen jämnt över köttet, mest i den tjocka änden som rullas inåt.
Rulla lammframbogen/slagsidan så att det snittade fettet hamnar ytterst. Bind sedan steken hårt med bomullssnöre.
Placera porchettan på ett galler med en ugnsform under och stek den mitt i ugnen vid 170 °C i 1 ½ timme (beroende på bogens/slagsidans storlek). Vänd steken några gånger under tillagningen så den får en fin, krispig stekyta runt om.
Alternativt kan porchettan grillas med indirekt värme på rotisserie vid 180 °C.
Efter cirka 1 ½ timme bör innertemperaturen vara cirka 62 °C.
Låt steken vila i 15–20 minuter innan den skärs upp.
Man kan med fördel placera en ugnsform (droppform) under steken med 5 dl mörkt öl eller rödvin samt grovt skurna såsgrönsaker, vitlök och rosmarin. Detta skapar en god fond till lammsås.
Serveringsförslag:
Servera till exempel porchettan med kokta, marinerade små nypotatisar blandade med rödlök, basilika, citron och olivolja.
Till detta – skyn från droppformen, smaksatt med portvin och grädde.
Kyl ner från 65 °C till under 10 °C på högst 3 timmar.